sobota 4. prosince 2021

Walter Tevis: Dámský gambit.

Hodně ruchu vyvolal serial Dámský gambit, ktery bezel na Netflixu...Ten nesleduji,ale naštěstí zároveň vysla literární předloha...Vypravi fiktivni pribeh sachistky Beth Harmonove v padesátých a šedesátých letech... Ač jsou u starších šachistů, třeba Paula Morphyho, použita skutečná jména, aby nedošlo k záměnám tak mistr USA a mistr světa v dobe příběhu jsou úplně jiní, na což autor upozorňuje...Mala Beth Harmonova se v osmi letech po autonehodě rodičů ocitá v dětském domove...Zde dostávají deti mimo vitamínů i sedativa... Naučí se je šetřit a používat při různých příležitostech. Zároveň zaujme správce, ktery ji po zdráhání naučí hrát šachy...Hraje dobře a zahy ho pravidelne poráží...Jedinou kamarádkou je spolubydlící černoška Jolene...Pak zakáží ve vsech dětských ústavech sedativa...Ona se pokusi ukrást zásobu, ale je přistižena a za trest musi rok připravovat židle před bohoslužbou a psat referáty o obsahu kázání. Je s podivem, že pro malé deti jsou prošpikována jakýmsi laciným antikomunismem.. Šachy má zakázané... Nicméně těsně pred pubertou je adoptována...a tak se dostane znovu k šachům...Zapasi dale se závislostí na praskach, ke kterym se dostala, a později alkoholem... Nicméně v šachu postupuje, nakonec se dostane na velky turnaj do Ruska a spoji se s Jolene, ktera ji pomůže ke sportu a posilovani, a zda se že se i zbavi svých závislosti... V turnaji se utka i s mistrem sveta Borgovem..Psani je to zajimave, cely jeji postup, vice neprozradim, kdyby si to chtel nekdo přečíst..

8 komentářů:

  1. Mne fascinuje život kubánského šachisty Capablancy (Capablanca považoval šachy za vynikající nástroj pro vzdělávání a rozvoj intelektu a věřil, že výuka šachových her by měla být zavedena ve školách pro žáky od 10 let" - https://cs.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Ra%C3%BAl_Capablanca).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Capablanca to byl fenomtn, ostatně mam od nej i ucebnici sachu...Pritom samouk a nekolik let bez porazky, ac se bezne zucatnoval turnaju..

      Vymazat
  2. Netflix máme, dají se tam objevit docela skvosty, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Když ještě hrál Bobby Fischer, tak jeho soupeření s ruskými šachisty mělo charakter soutěže Západu s komunismem a vzpomínám si, jak jsem s napětím čekal na výsledky turnaje kandidátů o právo vyzvat mistra světa na souboj. Ale poté, co Fischer šachu zanechal, se mně zdá, že hodně ztratil na zajímavosti a kdo je mistrem světa a kdo patří do špičky, dávno nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Fischer a stonlet pred nim Morphy...Ten kdyz se triumfalne vratil z turne v Evropě a byl bouřlivé uvizsn jsko premozitel evropskych mistru a neoficialni mistrvsveta, si otevrel advokatni kancelar..Ovsem se zlouvse potazaly ze sachista tedy "komediant"se chce venovat serioznimu zaměstnání..Neuspel a zesilel...I Fisher se svym zpusobem zblaznil, alebprece jennnebtak fatálně..

      Vymazat
  4. Viděla jsem seriál na Netflixu, není to špatné, hlavně tu není násilí a hektolitry prolité krve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry dramaticky pribeh se bez prehnaneho nasili obejde, nemusi byt vse jak by rekl můj děda "krvák a nervák"

      Vymazat