pátek 12. března 2021

Jaromír Savrda:Kniha kralovrahu

V království Erian, vyspělé státě a významném hráči světové politiky, dojde při návštěvě provincniho města k atentátu na krále Reynolds XI. Na rozdíl od běžných konstitučních monarcha je tento král zároveň šéfem vládnoucí Liberální strany. Proti ní stojí Unioniste, klerikalni strana s některými až fasizujicimi sklony, na i vyhraněné antisemitska... S atentátu je záhy obviněn Pilgrimov, krmic chobotnice v místním oceanariu... Zoufalá matka se obrátí na slavného advokáta Salomon Steinera..Ten pracuje pro bohatou klientelu, domohl se značného jmění je v šedesáti stále svobodný.. Ale práce jej neuspokojuje, proto občas bere případ pro zajímavost... Odmítne peníze nabídnuté matkou a pustí se do obhajoby Pilgrimova...Dodejme že Pilgrimov po nehodě, kterou zavinil a při které zemřela stoparka, musel zanechat profesionálního SPORTU... Zkusil dodělat vysokou školu, kterou formálně dělal jako profesionální basebalista..ale zjistil, že na to nemá, I když studoval zdánlivě snazší humanitní obor... Když bylo nejhůř, zlanarila jej erianska tajná služba, pro kterou vykonával oni"drobnou, černou praci"... V průběhu šetřování bylo zabito několik dalších lidí... Advokát Steiner s "masonovskou" upornosti háji svého klienta... Pak se ale dopustí fatální chyby.... Hra, která se zde hrála, byla i pro zkušeného advokáta příliš vysoká... Více z děje neprozradím, kdyby si to někdo chtěl přečíst.. Kniha je inspirovaná atentatem na prezidenta Kennedyho a okolnostmi války ve Vietnamu, ovlivněna, jak autor přiznává, Chandlerem a Gardnerem..V knihobudce mne zaujala, o autorovi jsem zjistil, že vystudoval ucotelst I na filosofické fakultě, působil jako učitel, kulturní pracovník... Ke konci šedesátych let studoval práva, v té době v nakladatelství Puls kde dělal podnikového právníka, vydal tuto knihu. Z právnické fakulty byl vyloučen těsně před promoci, stejně vyhozen z Pulsu, od té doby publikoval v samizdat, později podepsal Chartu 77..Byl dvakrát vězněn, napsal o tom rovněž knihu .Zemrel v roce 1988,,v roce 1991 mu právnická fakulta přiznala titul in memoriam.. Tak si vlastně nejvíce "zapravnicil" v na poslední chvíli vydané beletrii...

8 komentářů:

  1. Honzo, kniha je určitě zajímavá a čtenáře dokáže vtáhnout do děje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ona, postupy hard-boiled school I vlastní invenci zvládl autor dobře...

      Vymazat
  2. Knihobudky někdy obsahují nečekané poklady.
    Ale se značným jměním svobodný? To nechápu, snad by se to dalo vysvětlit jen tím, že autor zemřel ještě za socialismu, kdy zlatokopectví tolik nebylo rozšířeno :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě inspirace Perry Masonem, I když zde není tak ideální postava...

      Vymazat
  3. Já spíš do knihobudek dávám, než že si z nich odnáším.
    Teď mne štve, že v antikvariátech mohu šmejdit jen via internet.
    Minulý týden jsem online ulovil humoristický román: Paul de Kock "Děvče se třemi spodničkami", vydáno 1895.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zajímavé, my četli humoristickouZelenou kobylku, ale ta se sice odehrává v 29.stoleti, ale je napsaná takřka v současnosti..

      Vymazat
  4. Vida, jaké poklady jde najít v knihobudkách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas.. Většinou jsou tam knihy ve slovenštině, stará sovětská literatura apod ale mezi tím pěkně knihy..

      Vymazat