čtvrtek 23. února 2023

U Karlovych Var

Pri ceste na kratkou dovolenou jsme navstivili nejprve jeste pred vlastim mestem Andelskou horu.Tato vesnice s kopcem, na nemz strmi hrad (jde o uzemi pohori Slavkovsky les) ma pohnutou historii...Nekolikrat vyhorela, hrad vzal za sve v 18.stoleti...Je zajimave, ze kameny z hradu poslouzily po jednom z nicivych pozaru k obnove obce..Zdejsi kostel byl nekolikrat prestavovan, ale zaklad ma uz od 13.stoleti..Zajimave je, ze zde s partou kamaradu oslavil sve 37.narozeniny roku 1786 J.W.Goethe, ma tu desku..
Vlastni Karlovy Vary (puvodne Horke lazne u Lokte) take nezklamaly..Zaslouzilo se o to i pekne pocasi, diky cemuz vyhlidky jak od Jeleniho skoku, tak od vezovite rozhledny Diana take nezklamaly..Zaujmou lazenske domy, katolicky i pravoslavmy kostel, kolonady... Posleni zaszavkou jsou Svatosske skaly...Zde na brehu Ohre pry vila zaklela celou veselku mladence, ktery ji slibil svatbu ale ozenil se s jinou...Navigace nas neomylne vedla ke zdejsi hospode U Jana Svatose, ale posledni dva kilometry jsme museli jit pesky, zakaz vjezdu motorovych vozidel..ale byla to prijemna prochazka v tom jarnim pocasi..Zaujmou i medvedi

8 komentářů:

  1. Honzo, Karlovy Vary jsem navštívila mnohokrát a ráda se tam vracím. Naposledy jsme tu byli před rokem a půl. Na Andělské Hoře jsem byla kdysi dávno, to už je skoro dávnověk. Silnice tehdy vedla těsně pod hradem. Dnes už se to objíždí. A Svatošské skály? Ty jsou zatím stále v plánu našich cest. Asi bychom to měli napravit.

    OdpovědětVymazat
  2. Karlovy Vary znám jen z vyprávění a z televize. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No z Ostravy je to prece jen z ruky...Tak ted i z blogu...

    OdpovědětVymazat
  4. Ve Varech jsme se s milostivou zastavili jen na skok, když jsme před dvěma roky navštívili Chebsko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vheb a Franntiskovx lazne take stoji za to

      Vymazat
  5. Karlovy Vary jsou pozoruhodné město, nejvíc ale vzpomínám na Vánoční dům. Kýč jak bič, ale super! :)

    OdpovědětVymazat