čtvrtek 3. listopadu 2022

Svobodné volby za Husáka

Já jsem se v době nejtužší normalizace, v roce 1975, účastnil zcela svobodných pluralitních voleb... Ovšem normalizace je normalizace... Poté, co byly výsledky voleb vyhlášeny, Rada dohlížitelů bez ohledu na zisk hlasů oznámila vítěze voleb, čímž je degradovala na pouhou anketu... Šlo samozřejmě o volby předsedy třídy na základní škole...Ale po pořadě: Učitelka které jsme si všichni vážili, nám udělala krátkou přednášku o samosprávě, jejích možnostech a omezenich a přistoupilo se k volbě predsedy třídy... Každý napsal tři jména na papírek a vhodil je do klobouku...Pak se na tabuli dělali čárky, kdo dostal kolik hlasů...O nekolik koňských délek před ostatními kandidáty zvítězil MB, největší třídní grázlík který jen tak tak unikl dvojce z chování...Bylo jasné, že předsedou třídy být nemůže...Zde tedy zasáhla Rada dohlížitelů v podobě učitelky a jmenovala předsedu třídy sama..Byl to PO, tuším v anketě třetí, ale nejsem si jist zda nebyl až pátý... Každopádně byl předsedou třídy až do konce ZŠ.. Pozdeji se stal dosti významným komunálním politikem v Plzni, už v té době asi zapomněl na posměšnou říkanku "Předseda předsedá, na záchodě zasedá" kterou vymysleli spolužáci..Zda to souvisí kdo ví...Ja ale nějak v té době přemýšlel o skutecnych volbách..a nejak mi to nešlo do hlavy... Ale když jsem nějakou dobu slysel v televizi, že někde zinscenovali volební frašku a zeptal se co je to fraška, věděl jsem alespoň, že za volební fraškou netřeba cestovat do banánové republiky..

6 komentářů:

  1. Netuším odkud, ale tu říkanku znám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bylo asi vsude tak nějak podobně...Otec, ktery chodil do skoly na úplně jinem místě nez já, riksl např. že oni také říkali rustinarce Ptica, ackoli jsme to měli za místní prezdivkz..

      Vymazat
  2. Co se v mládí naučíš, e stáří jako když najdeš...
    I když jeden kamarád to říkal takto:
    Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když utne.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty dřívější volby, kde se mohlo "vybírat" z jedné kandidátky národní fronty, byly mnohem jednodušší než dnes. Účast 99,9 % a jen se kontrolovalo, kdo nevolil.
    Na volby předsedy třídy si ani nepamatuji, mám dojem, že se vždy našel nějaký uvědomělý Hujer, který měl sám zájem a ostatní byli rádi, že se našel dobrovolník, ale pamatuji si na zcela svobodnou volbu nejkrásnější spolužačky na střední škole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za nás byla také volba "Miss gymplu" .

      Vymazat