neděle 13. listopadu 2022

Páteční kontrast

Tento pátek jsem shodou okolností navštívil dvě naprosto kontrastní mista. První byla průmyslová zóna na Kladně... Ačkoli Kladno má i přímo ve městě pěkné lesy, parky, vilové ctvrti, na rozdíl od Kralup nebo Neratovic, které si také leckdo neprávem představuje jako měsíční krajinu, jeho průmyslová zóna opravdu připomíná na některých mistech Mordor z Pána prstenů. A v blizkosti je filmové studio, takže to při natáčení jisteho typu filmů mají z první ruky... Zároveň vidíme, jak si opuštěné objekty bere příroda zpět rostou zde břízy i borovice..
To Chotkovy sady v Praze jsou jiná kava... Byť už podzim je co do krásy za zenitem, zde, asi v nejbližším přírodním prostoru k Hradu poté, co byly znepřístupněny prostory zahrad a Jeleni prikop, lze stale pozorovat zbarvujici se listi a jsou zde vyhlidky na Prahu...Tak doufejme, že příští rok už bude vše normálně přístupné bez komplikací...

6 komentářů:

  1. O Jelením příkopu jsem vždy jen četl a bližší představu nemám, ale stejně myslím, že je lepší se dívat shora k řece (od kyvadla, Belvederu, ...), než procházet roklí.
    Průmyslová výroba Kladnu krásy nepřidala, určitě ale prosperovalo víc než dnes, bylo to vidět i na slávě tehdejšího hokejového klubu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Hornim Jelenim příkopu který ale byl zpristupnen už letos, je Masarykova vyhlidka, docela zajimave...A vyustuje fo "magické"ctvrti Nový svět, kde bydli Svankmajer...Okolo dolniho jeleniho prikopu jezdim trnvaji, kolem jeho vyusteni..a chodi tam policajt v maskacich..Konaly se tam koncerty a zajimave akce...

      Vymazat
  2. Chotkovy sady jsou báječné místo.
    I kyž byly časy kdy i tam se kradlo - cituji:
    Nedaleko vstupu do parku stávala od r. 1960 bronzová socha Dívky s jablkem (Pomona) od Břetislava Bendy. V r. 1998 byla ukradena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cokoli z bronzi je ohrozeno..V Kolíně ukradli plaketu Medvědů...

      Vymazat
  3. No jo, Mordor!
    Chotkovy sady jsou kouzelné místo.

    OdpovědětVymazat