čtvrtek 24. listopadu 2022

Autorske čtení

V čase, kdy přicházejí do obliby autorska čtení, jsem si vzpomněl na autorské čtení které jsem absolvoval před lety v knihovně na pražském Smíchově... Četla Tereza Boučková ze své knihy Rok kohouta o výchově nezdárných romských chlapců, které adoptovala a kteří začali v pubertě "trojcit" až za hranici kriminality... Ukázky byly zajímavé...V následné diskusí odmítla sdělit, kdo jsou v knize zmínění politici, "kdybych to chtěla napsat, tak to napíši" a také odmítla jakoukoli rasistickou interpretaci, této své zkušenosti, k čemuž měli sklon někteří posluchači,...Za možnou příčinu ("ale nevim, nejsem vědec") označila fakt, že od počátku věděli že jsou adoptováni, nebylo tedy možné s nimi hrát onu hru "na vlastniho" tedy tu ta vazba na rodiče nemela potrebnou dilu... Také poukazala na to, že pouze jeden "trojcil"podle stereotypnich predstav o Romech, druhý na jiný zpusob, asi by měl problemy i v romské komunitě..."Utrhli de ze retezu"ale oba...Pak napsala na tema svych životních zkušeností další knihy...Vubec od Indianskeho běhu uvadi, že tyto knihy jsou pravdivé tak ze šedesáti až sedndesati procent (indiansky beh je o mládí a zážitcích s otcem Kohoutem, Havlem apod.Film označila za vzdálenější skutečnosti než knihu...Ale to jsem odbočil... Samotné autorské čtení bylo zazitkem a jsem rád ze jsem se účastnil

6 komentářů:

  1. U autorských čtení mně přijde trochu problém, že se vybere jen malá část, pokud by mě dílo zaujalo, chtěl bych si ho přečíst celé. Ale dovedu si představit, že setkání s autorem má své kouzlo. I když v přednesu se asi nevyrovná hercům, předností je jeho autenticita.

    Při adoptování romských dětí prokázala velkou odvahu, protože genetické predispozice mohou vést k nepříjemným překvapením, i když samozřejmě celou romskou komunitu nelze házet do jednoho pytle nepřizpůsobivých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano odvsha a vůle tu bezesporu byla velka... někdy to přes vsechno nevyjde..

      Vymazat
  2. O autorském čtení jsem slyšela, ale nikdy ho neabsolvovala, zatím není autor, který by mě oslovil. Tedy je, ale už po smrti, takže mám smolíka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spojit autorské čtení se spiritistickou seancí by byla asi jedina moznost u mrtvych autorů..

      Vymazat
  3. Oravdovým kouzelníkem autorského čtení byl ruský básník Jevtušenko - cituji:
    Na vrcholu slávy Jevtušenko recitoval verše po celém světě a jeho osobitý zajíkavý přednes měl úspěch: agentura AP připomněla recitál v newyorské Madison Square Garden v roce 1972 či shromáždění 27 tisíc lidí, kteří si básníka přišli poslechnout v Mexico City.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I toto!Jako stáří basničti bardi a homerove...

      Vymazat