neděle 3. října 2021

Meče na pluhy a zvony na děla

Zatimci pověstné překovaní pluhu na meče a naopak nebylo zas tak obvyklé, neboť i valka vyžaduje, aby se oralo, selo a sklizelo, zvony měly větší smůlu...Bronz téměř jako bronz, zvonovina ma blizko k delovine..Klasicka zvonovina obsahuje 22procent cinu a 78procent medi, někdy i dalsi kovy..Jeste za prvni a druhe svetove valky se rekvírovaly zvony pro válečné účely..Kdyby jen zvony..Za prvni svetove vallky "musely"vsechny zvony barokni a mladsi, ale rekvírovány byly i bronzové sochy, busty a dokonce domaci moždíře to odnesly...Za druhé světové valky byly zvony shromážděny podle zakona o barevnych kovech a odvazeny do Hamburku...Kupodivu ale řada jich valku přežila a vrátila se zpet...Starobyle zvony byly vetsinou ušetřeny, u nas třeba zvony ve Vrchotovych Janovicich a Benešově..Tak si přejme, aby zvony zvonily už pořád a uz nikdy nebyla zvonovina přetavována na delovinu... Obrazně ani doslova.

8 komentářů:

  1. Takže zvony neodletěly do Říma, ale byly odvezeny do Hamburku. Kdysi jsem o tom četla, že byly rekvírovány.
    Slovy Marty Kubišové: "A já prosím, nechtě zvony znít...."

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jsem o tom zabavování zvonů nedávno četla. Snad už se ničeho podobného nedočkáme.

    OdpovědětVymazat
  3. Němci shromažďovali zvony v Praze na Libeňském ostrově, odkud je po Vltavě a Labi vozili d Hamburku. Dobovou fotografii jsem nedávno uveřejnil na svém blogu v článku zde https://tlustjoch2.blogspot.com/2021/08/e023.html

    OdpovědětVymazat
  4. Tavit bronzové sochy na střelivo do děl, to tedy bylo barbarské počínání. A představa, že by mě mohlo prostřelit třeba roztavené koleno z Masaryka, je hodně divná.

    OdpovědětVymazat
  5. Uslovi "Inter Arma silent muse"Mezi zbranemi mlčí muzy, se tu naplnilo měrou vrcchovatou.,Never more.

    OdpovědětVymazat