středa 13. října 2021

Konce funkčního období našich prezidentů.

Je známo, že pouze dva z našich prezidentů, Klaus a Havel, odešli protože jim vypršelo funkční období, přičemž Havel, ač byl i po odchodu z funkce aktivni, byl na tom v době"odchazeni'zdravotne dosti špatně...On sám v knize Prosim stručně oznacuje svou kandidaturu v roce 1998 za chybu, byť nejen z tohoto důvodu..Ale Masaryk abdikoval až kdyz na tom byl opravdu špatně, dokonce měl nakonec razítko se svym podpisem, Beneš byl na tom také špatně, na čemž se samozřejmě podepsali politické důvody.. Gottwald měl aneurysma, žilní výduť, ale i přes stanovisko osobniho lékaře na pohřeb Stalina prostě letět musel.. Zápotocký ptezidentoval, dá se říci, na konci života.. Novotný odešel v plnem zdravi, ale byl zavržen a odvolán z funkce... Svoboda si vlastní problémy na konci života uvědomoval, chtel abdikovat, Husák mu to nedovolil.. Když pak to chtel sam Husák, Svoboda si postavil hlavu a musel byt odvolán zvláštním zákonem.. Husak sám v důsledku obtíží spojených se stářím byl zbaven gunkce generálního tajemníka, prezidentem zůstal, a při jednáních roku 1989 pociťoval ulevu, že ve funkci již končí... Ostatně za komunistů nepřipadalo v úvahu, aby takto vysoce postavený politik odešel normálně po vypršení funkčního obdobi, viz Brežněv a jeho nastupci..Ale jak vidíme, tak nejen za komunistickeho rezimu..

10 komentářů:

  1. Už něco pamatuju a tvůj článek u mně vyvolal vzpomínku z dětství. Měla jsem slíbené kino. Poprvé v životě a moc jsem se na to těšila. Leč, druhý den mi maminka oznámila, že kino nebude, protože umřel pan prezident. Ve svém dětském mozečku jsem tehdy netušila, kdo je to prezident, jen jsem si to nějak dala do souvislosti s tím kinem. A zeptala jsem se, zda by to kino nešlo i bez něj. To jsem ještě měla čistou dětskou duši, ničím nezatíženou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to evokovalo písničku, kde se zpívá:
      "Tomáš Garrigue Masaryk chodil s náma na žejdlík,
      to si žádnej z dnešních prezidentů už nemůže dovolit".
      /blíže např. viz http://www.zpevnik.wz.cz/?id=31068/

      Vymazat
    2. Cili to bylo pravděpodobně úmrtí Ludvika Svobody, vvte době už vlastně exprezidenta

      Vymazat
    3. To tehdy zemřel Zápotocký. Už se řadím k pamětníkům. 🤣

      Vymazat
    4. Tak to utíká... Zápotockýeho neměl rád mujndeda, protože mel uz vlastne v té době usetreno na barák, Zapotocky ujistoval, že "mens nebude"...a pak musel setrit znovu...

      Vymazat
  2. Jestli je pravda to, co se ke mně dostalo od pracovníků v ČT, tak se pan prezident Zeman nejen, že nedožije konce volebního období, ale možná ani konce tohohle roku. Tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přejme si bez ohledu na politické preference aby se uzdravil. Ale ty tance okolo davno přesáhly únosnou miru...

      Vymazat
    2. Přesně tak, zvlášť se vyznamenala ta kr.va z Kazachstánu.

      Vymazat
    3. Jo Dzamila...Ovšem na druhé bstranevji zdatně konkuruje "jurodivec" Ovčáček svymi vylevy a Twitteru a citovanim bible...

      Vymazat
    4. Na Kočkopedii se praví, že Ovčáček je potomek Rasputina.😎

      Vymazat