neděle 10. ledna 2021

Kempelenuv Turek, šachový automat z 18.stoleti

 Ačkoli automaty byly známy už v antice a slavný fyzik Heron Alexandrijsky, který navrhoval take např. primitivní parní stroje, napsal o nich celou knihu, kde se vyskytuje např. nápojový automat na mince (už tenkrát) automatické zavírání dveří apod. dobou skutečného rozkvětu automatů bylo osmnácté a devatenácté století... Snad měli za cíl ukázat, jak vyspělá je už technika.. Mechanické betlémy a jiné scenérie, orchestrion s muzikanty vyhravajicimi písně apod.... Ostatně tehdy byl vynalezen dernostitkovy tkalcovsky stav, zařízení navýsost užitečné a i takový flasinet, zvláště pokud byl nastavitelný na více melodií, byl důmyslný zařízením...V té době se začínaly konstruovat i automaty napodobující lidský hlas, což bylo mimořádně obtížné... Částečných úspěchu dosáhl bratislavský (tedy prespursky) vynálezce Johan Wolfgam Kelemen) někdy se přepisu je slovenský Jan Vlk Kelemen. Jeho pokusy s napodobenim lidské řeči měli ohlas I v medicíně, ba nepřímo inspirovali Bella, vynálezce prvního opravdu použitelného telefonu a vynález gramofonu a fonografu... Ale nejvíce se proslavil automatem, který uměl hrát šachy. Ve tvaru Turka, který byl nad stolkem a rukama táhl figurkami... Ve skutečnosti byli v automatu vždy ukrytí prvotřídní sachiste kteří pomocí magnetů v Košicích sledovali tahy soupeře a pomocí kotoučů ovládali Turka... Kelemen vždy předvedl, že uvnitř nemůže nikdo být, pomocí systému zrcadel a dalšími zařízeními odvádějí i i pozornost, spolu s možností ukryteho sachusty se premistovat... Proto nebyl odhalen... Jistě podezření tu vzdy bylo, je zajímavé, že například E. A. Poe se domníval, že sachista je přímo v Turkovi (ve skutečnosti byl ve stolku pod ním) jiní si mysleli, že sachista v publiku dává nějak signály dítěti nebo liliputovi uvnitř... Ve skutečnosti Kempelen počítal s možností nenápadne komunikace, ale ve stroji byl vždy skutečný sachista.. A hráli tam jedni s nejlepších, proto Napoleon utrpěl na těchto polich porážku v době své nejlepší slávy... Po Kempelenovi "zdědili" automat další iluzioniste, ale nakonec skončil v muzeu a shořel při požáru muzea... Původní šachovnice ale zůstala zachována... Využili ji američtí iluzioniste, když v roce 1980 na počest Kempelena vytvořili stroj s designem původního, ale šlo o skutečný šachový automat... což bylo možné až v éře počítačů (i když stroj schopný hrát některé šachové koncovky byl sestrojen už na začátku 20.stoleti, to však bylo velmi omezené). Tak se kruh uzavřel, a dnes počítače běžné porazeji i Mistra světa v šachu... Ale bylo by zajímavé, dumat v 29.stoleti po takové produkci o tom, zda existuje nějaká finta jak zaitomatizovat sachy






6 komentářů:

  1. Právě v povídce Van Kempelen a jeho objev od E. A. Poea jsem o tomto zázračném "šachovém automatu" četl poprvé. Zajímavé ale je, že se "konstrukci" automatu podařilo utajit, i to, kdo či kteří šachisti automat zastoupili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další napodobeninou byl Mephisto z roku 1876, ten se zúčastnil i turnajů... Doba již pokročilá, tak jej ovládal tehdejší přední sachista Isidor Gunsberg z vedlejší místnosti už za pomoci elektřiny..

      Vymazat
  2. Hrací automaty mohou způsobit závislost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem je otázka, zda psychiatrii již řádně zdokumentovat závislost na hraní z šachový automatem (tzv. chess-gamdlinh dependence, syndrom)

      Vymazat
  3. Velice zajímavé čtení. 👍

    OdpovědětVymazat