neděle 14. května 2023

Michal Ajvaz:Lucemburska zahrada

Kdyz Paul, profesor na parizskem lyceu, v ramci priprav na vyuku anticke filosofie, zada do googlu preklepem misto jmena novoplatonskeho filosofa Plotinos okitubis, netusi, kam ho to dovede...Odkazy ho dovedou k vystrednimu americkemu profesoru informatiky Rossovi, ktery je pouzil v pasazich v nesrozumitelnem jazyce v nedokoncenem fantasy dile (ktere psal pred smrti a bylo jeho jedinou beletrii) pojednavajici o chemicke valce mezi dvema staty, pricemz pouzite jedy ohrozovaly oba, dilo je zasazeno do fiktivniho stredoveku...Ukaze se, ze profesor diktoval rad texty v chuzi...Ozenil se se studentkou, ktera u neho na terase psala podle jeho diktatu..Po dvou letech ji to prestalo bavit a vratila se k rodicum..Profesor ale, ac nesnasel komerci, vyrabel pro Disneyland tzv. audioanimatronicke figuriny, roboticke lidi napodobujici i typicka gesta apod.Jednu takovou figurinu si vyrobil podle sve manzelky...a diktoval ji dal a ona psala, lide si mysleli, ze se k nemu zena vratila, nez tajemstvi odhalil udrzbar...Krstce pote zemrel na infarkt, vyrabely se pak i hrscky, kde Ross diktuje a sekretarka pise, tak to bylo popularni...Profesor pri pstrani po vyznamu slova okitubis a celych pasazi psanych onim podivnym jazykem se sblizi se studentkou Claire, a jeho zena se spoji Rossovym7 nastupcem a s jeho pomoci sestroji audioanimatronickou figurinu one studentky, zakoupi i vyse uvedenou hracku, dela jakoby nic a zatim snova rafinovanou pomstu...Vice neprozradim, kdyby si to nekdo chtel precist...Snad jen, ze hrdina se octne i na ostrove, kde jsou vybudovany pasaze parizskych budov..Kniha zaujme, je to neco neobvykleho..

13 komentářů:

  1. Lucemburskou zahradu v Paříži znám, je nedaleko Pantheonu, kde jsou pochovány významné osobnosti Francie, např. spisovatelé Hugo, Dumas, Zola, ...
    Ten profesor informatiky by si možná také zasloužil takové místo k spočinutí :).

    OdpovědětVymazat
  2. Při návštěvě Paříže jsem Lucemburskou zahradu navštívila.
    Moc děkuji za tip na zajímavou četbu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem si to právě objednal online v antikvariátu.
    Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufam ze potesi..m

      Vymazat
    2. Včera jsem si ji vyzvedl. Doufám, že si o weekendu počtu.

      Vymazat
  4. No nazdar, roboti! V poslední době knihy moc nečtu, asi bych měla. V práci o přestávce na to není moc času, v posteli usínám po dvou větách a když sedím v koutě, dělám si něco na laptopu. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá zápletka, jen mě děsí ti roboti, poslední dobou čím dál víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted se hodne blbne kem umele inteligence, tezko posoudit, nakoluk je to humbuk.a nakolik realna hrozba

      Vymazat
    2. Mladší syn chtěl navštívit jako dítě Paříž, tak jsem mu to splnila. Výměnou za Eiffelovku a mekáč se mnou navštivil v děšti zahradu a i v tom dešti měla své kouzlo:)

      Vymazat
    3. To rozhodne....musi to byt krasa.

      Vymazat