sobota 27. května 2023

Jaromir Tomecek: Prales nekvete ruzemi

Jaromir Tomecek, rodak z Brna, ktery pred valkou urednicil na Podkarpatske Rusi a jako turista, rybar i lovec se setkal tedy se skutecnou divocinou i lidmi v techto podminkach zijicimi, se stal oblibenym autorem knih o zivote zvirat, rovnez televiznich "Lovu beze zbrani"apod.Zminena kniha jsou vlastne tri v jedne...Stribrny lipan, o osudech lipana od vykuleni se z jikry pres unik predatorum a unikani pytlackym nastraham, od kluku, chtejicich pouzit navnadu otravenou vranim okem po zkusene dospele pytlaky, az je nakonec uloven zkusenym rybarem na musku k ostude onech pytlaku (ze by sam autor?).Druha "podkniha", Admiral na Dyji, vypravi o piskari Lukaskovi, ktery tezi v koryte Dyje bagrem pisek a pozoruje okolni prirodu...Znepokojuje ho niceni slepych ramen melioracemi...Zde si autor zaagitoval tiradou o vyznamu meliotaci pro nas chleb, nicmene dnes vime, ze meliorace skutecne i v tom Podyji znicily spoustu prirodne cennych lokalit..A treti kniha, od Karpat k Ohri, vypravi historky z Podkarpatske Rusi i Cech..Zaujme drsmy zivot na one Rusi, skoro se chce rici drsny jako zdejsi priroda...Cloveka napadne, ze autor pise tak poeticky, ze i kdyz se tam vse zere navzajem, cloveka to bavi..Zajimave je leceni zmatenosti cemerici, jez se v lidovem lecitelstvi pouzivala jako lek na dusevni chorobyvdavno pred obkevem ataraktil (ackoli obsahuje hlavnr srdecni glykosidy -asi ne vse je zcela racionalni), to jak jako chlapci nasly v chate zapujcenem hajnym mrtveho cloveka, osud handicapovanych vesnicanu apod...Mohu doporucit.

8 komentářů:

  1. Podkarpatská Rus je bohatým zdrojem inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne -Olbracht, Capek, Tomecek...Vzhledem.k Cecham to byla temer exoticka divocina...

      Vymazat
  2. Přechod od nadšení pro meliorace až po jejich zavržení je krásným příkladem, jak se náhled může diametrálně změnit a jak je mnoho názorů časově podmíněných.
    V menším se to projevilo u očkování proti covidu - nejdřív bezmezná víra o získání plné imunity a dnes pochyby, zda další očkování má vůbec nějaký smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad necim se budou "pristi lidstva "smat, nad necim kroutit hlavou

      Vymazat
  3. A hele, další doporučená četba ze "zelené knihovny". :-) Je fakt, že když autor píše poutavě, čte se dobře i ne zrovna příliš šťastný příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, ze Tomecek poutave psat umi i ve vecechbsvtragickym vyznenim..

      Vymazat
  4. Měla jsem kdysi kolegu z Podkarpatské Rusi, naučil mě jedno tamní přísloví - "Kdo brzy ráno vstává, tomu pánbůh dává" :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak.Jaj rikali nasi predkove, na loze o devate, z loze o pate...

      Vymazat