neděle 21. května 2023

Hluchavka a jeji rod

V soucasne dobe v mesici, ktery se ne nadarmo nazyva kveten, chodim kolem.rozkvetlych hluchavek...Hluchavka a jeji celed je asi nejznamejsi na pocet lecivek a koreni...Patri tam materidouska, salvej, rozmaryn, levandule....a take "kralovna" bylin lidoveho lecitelstvi, jakysi lidovy temer "vselek"mata peprna..a samozejme i ostatni druhy maty, vcetne santy kocici, byliny, ktera vabi kocky..A samotny caj z hluchavky bile je nejen lecivy, ale i lahodny..Noveji se sbira i hluchavky nachova a nat pitulniku, ktery byl drive nazyvsn "hluchavka zluta" a ktery byl drive razen mezi hluchavky, dnes ale v teze celedi do jineho rodu..A pitulnik postribreny ma zajimave barevne listy, podobne jako koprivenky neboli pochvatce , ozbobne africke "koprivy,"ktere jsou rovnez rostlinami hluchavkovitymi..Ostatne v detstvi jsem hluchavku pokladal za druh koprivy, rozlisoval jsem dva druhy kopriv, koprivu hluchavku a koprivu "pajzavku"...V dobe, kdy rodice studovali na zakladce, si nekdo dal neprozretelne zavazek nasbirat a nadsusit kilo hluchavek ......Vypukla pak akce "susi cela rodina"byli zangazovani i vzdaleni strycove a tety, aby se podarilo to kilo nasbirat a nasusit...Hluchavka se sbira dobre, ale kvety jsou lehci nez pirko..Ake nakonec se zadarlo.Sam se pamatuji, ze jsem do skolniho sberu nikdy nenasbiral hluchavky vice nez 10 dkg, vetsi polozkou byl list brizy, trezalka, zebricek,podbel apod....Nastesti mne kilovy zavazek u hluchavky nenapadl..

11 komentářů:

  1. Také si vzpomínám na sběr květů hluchavek, jejich sušení a výkup. Ovšem výtěžnost byla blízká nula. Jako kluci jsme zjistili, že mnohem jednodušší je sbírat kulky na střelnici a pak na ohni vytavit olovo a to pak prodat ve sběrně kovů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud de vzpominam, tak jsme bylinky odevzfavali ve skole zadarmo...Na vyfelek byl papir, kovy...

      Vymazat
  2. Teda, tak nasušit kilo květů hluchavky - to musela být pořádná fuška...

    Zrovna dnes jsem si dvě hluchavky utrhla a vrátila se do dětství - cucali jsme z nich tu sladkou šťávu :-)

    Jinak asi mi nějaký z předchozích komentářů skočil do spamu.

    OdpovědětVymazat
  3. Babička sušívala bílé květy černého bezu.
    A kdysi se sbírával námel (paličkovice nachová), což je off šem houba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z nezovych kvetu "sampus",a z plodu chutny liker...

      Vymazat
  4. Hluchavkové květy jsme také sbíravali, ale ve škole ji po nás nechtěli. Myslím, že do školy se nosil jen starý papír.

    Měla jsem ráda kosmatice - osmažená bezová květenství v lívancovém těstíčku naslano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babicka pripravovala zase u bezinek perfektni liker...

      Vymazat
  5. Na povinný školní sběr vzpomínám, já si vybírala kopřivy, stejně jsem na mě husám musela chodit. Tak proč nespojit dvě protivné činnosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kopriva ms povest temer zazracne rostliny, byt caj jevdosti nechutny a 0dpenat z kopriv neni prave lukulske jidlo...Zajimave, ze pokusy ji pestovat na polich (pouzivalo se i vlakno) selhaly...kdyz prirodni pole koprivy vidam furt..

      Vymazat