neděle 1. ledna 2023

Slavne madarske termaly

Mezi svatky jsme zajeli do madarskych termalu..Je znamo, ze v Madarsku jsou termalni prameny v mnoha vesnicich a temer vsude je alespon termalni koupaliste...Nekolik termalnich lazni je i v Budapesti, ktera se tim stava nejvetsim lazenskym mestem...Nektere lazne maji puvod v dobach turecke madvlady, kdy Budin byl hlavnim mestem tureckeho Budinskeho pasaliku (Budapest vznikla r.1873 spojenim Budina (Buda) Stareho Budina (Obuda) a ..Pesti..Vybrali jsme si Aquaworld, dobre, ale problematicky dostupne MHD (metro s prestupy, autobus, 25 minut pesky) a dopredu objednany taxik byl s problemy...Vlastni lazne dobre, termalni voda horecnata bez zapachu, plavaci cast tske dobre, vyzboba monumentalni na orientslni motivy..ale pusobi decentne..Take vyzdoba hotelove haly zaujme...Navzaver par fotek a jeste jednou vsem to nejlepsi do noveho roku 2023.

6 komentářů:

  1. Budapešť je pěkné město.
    Ostatně jako i všechna královská města bývalého Rakouska-Uherska.

    OdpovědětVymazat
  2. Budapešť máme rádi právě i kvůli termálním bazénům a v lednu tam zase pojedeme na 4 dny. Asi nejraději máme Széchenyiho lázně, které vynikají i krásnou architekturou, jako v antickém chrámu to vypadá v Gellértu, posledně jsme vyzkoušeli ještě termální bazény na Margaretině ostrově a lázně Rudas s vířivkou na střeše budovy a s pěknou vyhlídkou na dunajské mosty.
    Mimo Budapeště jsou asi nejlepší lázně v Hévízu u Balatonu a jednou jsme byli také ve "skromnějších" v Mosonmagyaróváru, kde kousek od nich byl trh s nabídkou vynikajících klobás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tipy, kdysi jsem navstivil ns zajezdu ono termalni jezero Heviz a v Budapesti Gellert, tak mam dalsi inspiraci...

      Vymazat
  3. Termály si v naší rodině příznivce najdou, ale hlavně ty na Slovensku, kde není jazyková bariera. A v příhraničí kde by se domluvit dalo se obsluze prý někdy moc po našem mluvit z národnostních důvodů nechce... Já osobně nemám s koupáním v Madarsku zkušenosti. Přeju pohodový rok 2023.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No znamy vypravel, ze byl v Trencisnskych Teplicich a honili hobtam jaknnadmutou kozu..Alr jini msjibse slovenskymi termsly dobre zkusenosti

      Vymazat