sobota 7. ledna 2023

Gorily v mlze

Americka biolozka Dian Fosseyova (puvodne amaterka) se proslavila rozsahlym pruzkumem goril horskych v tehdejsi Rwande v pohori Visoke..Dodejme, ze gorilam horskym hrozilo vyhubeni...Jsou vzacne, v zoo je vetsinou chovana gorila nizinna, ktera je hojnejsi...V knize Gorili v mlze popisuje chovani goril a provadeni terenniho pruzkumu, spolupraci s domorodci, studenty, s nichz nekteri nemeli pro praci predpoklady, potize s urady a boj s pytlaky nastrazujicimi pasti sice nikoli specialne na gorily, ale pro gorily nebezoecne...Zajimavy je popis chovani goril v jednotlivych tlupach, pece o mladata, hry,ale i boje mezi jednotlivymi skupinami a migraci jedincu mezi skupinami (hlavne samic)boje o prestiz...Za pozorovanim bylo hodne prace, na zaklade svych praci si udelala disertaci...Pozdeji se stavy goril v oblasti zvysili.To ovsem paradoxne udajne ubralo hodnoceni jeji vedecke prace, nebot se pry chovani goril stalo mnohem agresivnejsi,...Ale v one popularni knize agresivitu nijak nezakryva, pise o bojich samcu casto s fatalnimi nasledky, o zabijeni mladat apod...Ale zrejme se to tyka statistiky v dizertaci a ciste vedecke stranky prezentace...Kniha je psana poutave, asi i lepe nez knihy o simpanzich jeji kokegyne Jane Goodallove (napr.Pohled oknem -take pekny, ake misty nudny nebo zas na muj vkus prilis pateticky). Ta zkoumala pro zmenu simpanze v Gombske rezervsci u jezera Tanganika..Take byla stastnejsi, zije dodnes, kdezto Dian Fosseyova byla po Vanocich 1985 nalezena mrtva, patrne zavrazdena pytlaky...Ale prinos obou dam jak pro zivotni prostredi, tak pro vyzkum je nesporny..Sama Fosseyova se pote, co musela odevzdat dve mlade gorily k chovu do zoo v Koline n.Rynem (kde zivorili v klecich) zasadila o to, ze klece se v zoo pri chovu lidoopu nepouzivaji, naopak se co nejvice simuluje jejich prirozene prostredi.A Goodallova o omezeni pouzivani simpanzu v lekarskem vyzkumu pokud to neni bbezprostredne nutne..nektere leky ale se bez testovani na lidoopech neobejdou..

7 komentářů:

  1. Agresivita samců je asi společná většině savců. Ale šimpanzů bych se bál ještě víc než goril. Jsou totiž masožraví a na jejich "jídleníčku" jsou menší druhy opic - cherezy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave ta Goodallova odpozorovala jako prvni masozravost simpanzu vbplnem rozsahu...Madonje vedlebrostlin beznou soucastinjejich potravy

      Vymazat
  2. Kdysi jsem viděla hodně zajímavý dokumentární film Jane Goodallová – životní příběh. Nebyl sice o gorilách, ale o šimpanzích, nicméně rozdíl mezi primáty zase až takový není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Goodalova mela vice stesti..nebo Fosseyova bohuzel smulu....nicmene simpanzi jsou jaksi masozravejsi nez gorily a i aktivne lovi...

      Vymazat
    2. Taky jsem ten dokument o Jane G. viděla a bylo to dost zajímavé.

      Před mnoha lety jsem zhlédla Gorily v mlze jako film. Se Sigourney Weaver v hlavní roli, hodně se mi tehdy líbil.

      Vymazat
  3. Primáti jsou zajímavá cháska. Vzpomínám na makaky na Gibraltaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo makak magog, jedina evropsks opice...Pry jsou na tom Gibraltaru pekne drzi!

      Vymazat