sobota 27. února 2021

Sv. Jiří zápasí s drakem

Občas chodím v Kralupech podél kapličky, kde je obraz sv. Jiří přemáhajícího draka.... Psal jsem o tom již na svém minulém blogu... Sv. Jiří byl ze seznamu světců vyřazen r. 1969, jako nedoložená postava, ale v roce 1975 vrácen.. do seznamu světců..Cast jeho legendy je celkem věrohodná.. Jiří byl římský voják, důstojník, který rychle postupoval hodnostné i funkčně.... Když ale přišel rozkaz k pronásledování křesťanů, odmítl to a prohlásil, že sám je křesťan.. Za to byl umučeň... Druhá část legendy o princezně, která měla být obětování drakovi a kterou zachránil tím, že se pustil do křížku s drakem, je věrohodná podstatně méně... Patrně je inspirovaná starými legendami mající i původ dokonce v období před antikou... Je zajímavé, že Heman Melville vidí v obrazu legendárního boje člověka s drakem souboj člověka s velrybou, což byl v době před vynálezem harpunoveho dělá značně riskantní podnik s nejistý vysledkem.. Na rozdíl od dneška, že? Na druhou stranu legenda o svatém Jiří a draku inspirovala mnohé pohádky, třeba tu o princi Bajajovi... A různá vyobrazení svědčí o velice různých přestávkách, jaké měli lidé o dracich.. Zde je inspirován nejspíš nějakým hadem...

8 komentářů:

  1. U nás se říká, že "Na svatého Jiří, vylézají hadi a štíři." Můj muž, syn i vnuk jsou nositeli tohoto jména, Jiří byl i tchán. Doma máme vyobrazení Jiřího s kopím v ruce a drakem. Pro změnu vypadá tak trochu jako krokodýl. Ono nakreslit draka byl asi pěkný svízel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jak vlastně má vypadat drak? V jedné povídce Lem rozlišuje tři druhy draku. "Všechny neexistují, ale, abychom tak reli, každý z nich neexistuje jiným způsobem."

      Vymazat
  2. Svatý Jiří je patronem Anglie, vůbec Angličani si na draky potrpěli, zajímalo by mě, co je k tomu vedlo, budu se muset podívat do nějaké moudré knihy, gúglit budu až nakonec.😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irsko zase zbavil hadů jejich patro svatý Patrik...

      Vymazat
  3. Někdy bych vážně chtěla mít možnost vrátit se neviditelně v čase do doby, která mě zajímá a zjistit, jak to bylo doopravdy. Začala bych tím, jestli měli dinosauři vážně takové barvy, jako na obrázcích a postupně bych si od nich přešla přes dobu ledovou, starověký Egypt, středověk, přes vesnici mých předků v devatenáctém století až po současnost :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo zajímavé... Obávám se, že barvy dinosaurů jsou fabulacr malire

      Vymazat
  4. Velkou sbírku soch sv. Jiřího bojujícího s drakem mají na zámku Konopiště, tam je tomuto tématu věnován jeden velký sál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Ferdinand bylnnaruzivym sběratele těch šišek..

      Vymazat