pátek 12. února 2021

Michelup a motocykl

O románu Karla Poláčka Michelup a motocykl jsem slyšel už ba základní škole... Ale dlouho jsem se ho neodhodlal číst, neboť jsem si říkal, že koupě motorky není až takový problém jaký je zde z něho dělán.. Ale tady jde o něco jiného... Účetní Michelup byl posedlý touhou opatřit si vše ve slevě, i v domě se mu hromadily nepotřebné s výhodou zakoupené krámy.... Jeden rok odjel s rodinou na letní být v jedněch severoceskych lázních... Aby nemusel platit lázeňskou taxu (na pobyt a cestu už získal všechny možné slevy) našel ubytování ve statku těsně za hranicí obvodu lázní.... Nic moc, pohrdal ale rozhazovacnosti sousedů, kteří se ubytovali v tomtéž městě v grand hotelu.. Z čeho chtějí na stará kolena žít? Kupodivu rodina jeho rozhodnutí kvitovala, on měl v těch nákupech na slevy obvykle štěstí... Manželka našla ve statkarove ženě výbornou kamarádku a děti složené klady na dvoře.... No a v tom městě se našla výhodná koupě motocyklu tak ho koupil.... Jezdit na něm jednak neuměl, jednak se bál... Už doprava na vlak se poněkud podrazila...Doma v bytě překážek, musel z něj platit daň z motorových vozidel... Prodat ho nemohl, každý kupec ho chtěl vyzkoušet a když bydlel ve třetím patře... Setkal se s různými podvodníky, v baru s distingovanym panem, který jedl dra jídla a nápoje a pak zmizel... Rozhodl se, že bude motorky využívat... Spolužák jeho syna, který fungoval jako řidič, ho stal pěkně peníze, na výletech nrzrizene jedl.. a pil a měl na onoho syna, se kterým se měl učit, špatný vliv.. Ten pak málem.propadl..Nakonrc ho vyhodil a najal bývalého řidiče ředitele banky... Ten místo něho mezitím přijal onoho nezdarneho propadleho dynova spolužáka... a měl s ním problém... Mezitím se Michelup dostal do finančních problémů a musel levné rozprodavat nakoupené zboží, měl sekeru u hokynare, v práci si nechával vyplácet předčasně zálohy apod... Vypadá to, že příběh míří ke katastrofě... Ale vozidlo ředitele banky, řízené oním nezdarnym řidičem, se srazí s Michelupovym motocyklem.. Ten je ba šrot... Ředitel vyhodí nezdarneho řidiče, přijme zpět svého bývalého, nyní Michelup a řidiče... A aby se vyhnul skandálu, Michelup a bohaté odskodni.. Michelup se pak zas chlubí i manželce, že mu nevěřila a lidé o něm pohybovali, ale on opět udělal výhodnou koupi motocyklu..Take syn si zlepšil prospěch.. Manželé Michelup o i zavrhnou pro příští rok letní být, koupi pro sebe lázně a děti pošlou do skautského tábora... Tak tedy jsou nesnáze s koupí motocyklů popsány s humornou nadsázkou... A příběh sedí i na dnešní dobu, byť by oním objektem asi už nebyl motocykl..

8 komentářů:

  1. Všechno kupovat se slevou, i když se to k ničemu nehodí - to mně připomíná film Slavnosti sněženek a Jaromíra Hanzlíka, který tuto filozofii také vyznával a měl třeba pár gumáků, které byly obě levé.

    Sleva samozřejmě potěší, ale jak bylo v jedné scénce Šimka a Grossmana "nechci tu slevu zadarmo" - někdy se také prodraží.
    Michelup ale byl vizionář .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toz Slavnosti snezenek to take připomnělo... Hanzlík zde hrál postavu hodně sympatickou

      Vymazat
  2. Honzo, já tuto Poláčkovu knihu také nečetla, i když o ní vím. Po přečtení článku se po ní asi podívám. Knihu Bylo nás pět jsem přečetla už několikrát, dokonce si pamatuji, jak jí v rozhlase četl František Filipovský na pokračování. Přečetla jsem i Dům na předměstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poláček se čte dobře, před tím jsme četli Muži v ofside.. Jen ten konec Můžu v ofside je trošku ujetý..

      Vymazat
  3. Inu, každá sleva se nakonec prodraží...

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem o knížce neslyšela, ale podle tvého popisu by mě asi bavila, díky za tip :).

    OdpovědětVymazat