čtvrtek 19. listopadu 2020

Skály u Řeže


 Na okraji Prahy opouští Vltava Pražskou kotlinu a zarezava se poměrně úzkým korytem do Pražske plošiny... Nad Vltavou strmi poměrně vysoké buliznikove skály, které začínají již na území Prahy, ale asi nejlepší scenérii vytvářejí v okolí Řeže u Prahy, proslulé Ústavem jaderného výzkumu... Vlaková zastávka a prikrejsi skály jsou na levém břehu, do obce se musí po lávce přes řeku... Na sever od Prahy tvoří Vltava hranici mezi okresy Praha Východ a Praha Západ, a tak je obec Řez vlastně svou vlakovou zastávkou vclenena mezi obce opačného okresu... Jinak Řez je spojena s obcí Husinec. Ačkoli se všeobecně předpokládá, že Hus pocházel z Husinec u Prachatic, najdou se historikové, kteří za jeho rodiště označují tuto obec cca 5 km severně od Prahy... Buliznikove skály se táhnou až do Kralup, pak je vystřídají skály pískovcové, o který h už jsem psal... 

13 komentářů:

  1. Slovo buližník (čili kámen prubířský) mne odjakživa fascinovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi v jedné zfilmované povídce (myslím podle Čapka) herec Kratina viděl, jak sedlák mládí kluka, který mu kradl ovoce v zahradě, a Kratina po něm z velké dálky hodil buližníkem.
      A nikdo tomu nechtěl věřit, že by to bylo možné, protože by to musel být světový rekord. Chtěli po něm, aby ten hod zopakoval, aby se rekord mohl oficiálně uznat, ale už to nedokázal, když muc chyběl potřebný vznětový impuls :).

      Vymazat
    2. V pravěku byl buliznik, podobně jako pazoifdk oblíbený kámen k výrobě pěst ich klínu, hrotu šípů a ostepu apod.

      Vymazat
  2. Řež bývá často uváděna jako místo s letním teplotním rekordem, přičítá se to právě údolí Vltavy a těmto skalám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černé skály kumuluji teplo... A v kombinaci s nízkou nadmořskou výškou je to teplotní ráj..

      Vymazat
  3. Skály jsou opravdu krásné. 👍 Jezdím do zahradnictví Flos a odtud je na ně parádní výhled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a právě v úterý o státnim svátku jsem v zahradnictví Flos kupoval jablunku..

      Vymazat
  4. Pěkná fotka, toto místo jsem ještě nenavštívila

    OdpovědětVymazat
  5. Jako dítě jsem bydlela na sídlišti, u kterého bylo hřiště, za ním školka a za školkou les z kopce dolů. Po pár desítkách metrech končil přesně takovou skálou, bez zabezpečení. Dodnes mi ta vzpomínka nahání hrůzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pamatuji z dětství tako OÚ škálu, ale mnohem menší a MO. Hrůzu nebudila, i když jsme si ji také představovali jako Himálaje..

      Vymazat
  6. Buližník znám díky jedné Svěrákově hodině zpěvu. Odehrávala se v Divoké Šárce a Svěrák tehdy skutečně zaperlil: "A teď si ještě jednou zopakujeme, z jaké horniny tyhle skály jsou. To se vám bude v životě kolikrát hodit!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný na výrobu pěstnich klínu a kamenných sekyrek...

      Vymazat