středa 25. listopadu 2020

Co kdo řekl a nerekl

 V současnosti koluje mnoho údajných výroku slavných, které jimi nebyli nikdy prosloveny.... Počínaje údajnou řeči indiánského náčelníka o otrávené posledním stromů a rybě a penězích, které se jíst nedají... Pokud vůbec byla proslovena (původní verze byla zveřejněna po třiceti létech) jednalo by se o překlad do angličtiny přes jiný indiánský jazyk, což  dvakrát zkresluje, kromě toho náčelník Seatlle pronasel při podobných prile, itostech jen krátké zdravice (šlo o prodej půdy). Ostatně dnešní v Letné prebasnena verze pochází ze sedmdesátých let... Jiným zajímavým výrokem je údajne Voltairova vyjádření o politických zloději h, které si sami volíme.. Dotyčný myslitel ovšem žil v absolutní monarchii a první jakžtakž všeobecně volby se konalh v Anglii na začátku 19.stoleti..Jinym výrokem je Stalinovi pripisovana věta "Jeden mrtvý, to je tragédie, milion mrtvých, to je statistika." Rovněž Stalin pokud se podařilo dohledat nikdy nemluvil  o "užitečných idiotech". Nejblíže tomu má Leninov recnicka otazka"Kdo, kdy a kde zavrhovsl využití pacifistickych iluzi pro rozkládá i nepřítele, burzoasie". Rovněž Klausův výrok o špinavých penězích... Mluvil o tom, že špinavé peníze jsou postizitelne pouze postižením konkrétní trestné činnosti a jinak neexistuje efektivní způsob boje se špinavý i penězi.. To je sice sporné, ale je to něco jiného než "Neznám špinavé peníze" I v současnosti byly publikovány texty, které byli  prisouzeny lidem, kteří je neproslovili.. Tak byl blogger Ladislav Větvička citová jako známý botanik Václav Větvička, FR. Čechovi byl připsán text, který sice mohl vyjadřovat částečně jeho postoje, ale svou falesnost prozrazovat jemu nepodobnou chválou bývalého režimu..Tak bychom mohli pokračovat stále... Takže nehodnotme podle autora, nepestujme v tomto "kult osobnosti" ale zaměřujeme se výhradně na obsah sdělení. M

16 komentářů:

  1. Už před nějakou dobou jsem si všimla, že na Facebooku kolují podobné citáty, hlavně to sdělení indiánského náčelníka. Někdy je až úsměvné, čemu lidi uvěří, každopádně souhlasím s tvojí poslední větou, že důležitý je obsah sdělení :)

    OdpovědětVymazat
  2. To, co je v historii přisuzováno různým osobnostem, může být zkresleno, špatně přeloženo a hlavně, už to nemůže nikdo nikomu dokázat.
    A v dnešní době? Je větší problém dokázat, že něco dotyčný neřekl. Pak slýcháme věty o vytržení z kontextu, či že to bylo myšleno jinak.
    Tady platí to staré známe - "mlčeti zlato".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyrcenr slovo ani párem volu zpet nevrátis.. Říkali naší předkové.

      Vymazat
  3. Já mám nejraději: "Peníze nesmrdí" - viz gůgl:
    Na některé doposud nezdaňované komodity a služby byla uvalena daň, takže císař byl obviňován z lakomství. Vespasianus neváhal zdanit dokonce i využívání veřejných záchodků. Když s tím Titus projevil nesouhlas, podal mu Vespasianus jednu minci, jež představovala součást výtěžku této daně. Titus musel přisvědčit, že nevydává žádný nelibý zápach, ačkoli Vespasianus namítl: „a přece je z moči.“ Na základě této příhody vzniklo přísloví „Pecunia non olet“ („peníze nesmrdí“). V moderní italštině se zřejmě v odkazu na císařovu daňovou reformu termínem vespasiano označuje veřejný záchodek.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejlepší jsou údajně vyřčené věty známých osobností, kteří žili před staletími až tisíciletími a jejichž vyřčené věty se zapsaly až desítky let po jejich smrti.

    OdpovědětVymazat
  5. Od Stalina je proslulá věta přibližně v tomto znění: Přece nevyměním obyčejného pěšáka za generála! (Při výměně zajatců. Pěšák byl jeho syn, generálem a maršálem byl německý F. Paulus)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad řekl doopravdy... I když tady těžko člověk do mysli, či je pravda a co ne..

      Vymazat
  6. Stalin prý také řekl: "Není člověk, není problém."
    Jinde se zase píše, že je to smyšlenka.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejvíc se mi líbí co říkali v minulosti staří lidé, je to dané životní zkušeností a i když nebyli studovaní, vždy to sedělo . Prostě zdravý selský rozum ! A že měli pravdu o tom svědčí fakt že ještě dnes ta moudra používáme a čím jsme starší tím víc jim dáváme za pravdu.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejvíc se mi líbí co říkali v minulosti staří lidé, je to dané životní zkušeností a i když nebyli studovaní, vždy to sedělo . Prostě zdravý selský rozum ! A že měli pravdu o tom svědčí fakt že ještě dnes ta moudra používáme a čím jsme starší tím víc jim dáváme za pravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A navíc lidová moudrost bývá většinou, na rozdíl od falešných citátů, autentická..

      Vymazat