sobota 29. dubna 2023
Pampeliska
Pampeliska, drive smetanka lekarska, ktera prave kvete ac existuji i jine druhy pampelisek, treba pampeliska podzimni, je velmi sverazna rostlina...Pamatuji se, jak nam ucitelka prirodopisu vykladala, ze bude malo pampelisek dalsi roky, nebot je malo vcel...Bohudik se mylila, i pri svem vzdelani...Ackoli pameliska je cennym zdrojem nekaru a pylu pro vcely a jiny hmyz, jeji semeno se vyviji zasadne parthenogeneticky,tj. bez oplozeni..Pyl je jen anachronismus, nejde ani o oplozeni vlastnim pylem..Proto je take pampeliska predmetem studia tzv. mikrodruhu, k cemuz se idealne hodi, nebot zde nedochazi ke krizeni...Nekteri lide odstranuji pampelisku z travniku, kam ale podle meho nazoru patri.Mlici je ceneno pro kraliky..Za to v zahonech ji trpet nelze a je tam.upornym.plevelem...V detstvi jsem.za pomoci rodicu jeden rok vyrobil tzv
pampeliskovy med, v podstate sirup, ale chutove nic moc..Kdysi bylo oblibene pampeliskove vino, kde ovsem pampelisky funguji jako chmel u piva, tj.dodavaji nahorklou chut, vino se musi zakvasit cukremm a rozinkami..Nyni se vsak nedoporucuje z duvodu mozneho obdahu metanolu..Na zaver par fotek
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Pampeliškové víno jsme dělávali tajně na vojně.
OdpovědětVymazatA taky jsem si vzpomněl na pohádku Princezna Pampeliška https://www.csfd.cz/film/292252-princezna-pampeliska/prehled/)
Princezna Pampeliska je pekna, ale jedna z mala pohadek, ktere nekonci dobre..m
VymazatZrovna dnes jsem intenzivně dloubala pampelišky, zničila jsem při tom úzkou lopatku.
OdpovědětVymazatKdysi jsem dělala pampeliškový med, ale to už je dávnověk.
Ja jako zak zakladky...ach davno tak, tak davno jiz je tomu
VymazatMám pampelišky v trávě moc ráda. Spousta lidí se je snaží vyplevelit, ale podle mě je to zbytečná práce, ony stejně zase vyrostou. A zblízka je moc dobře vidět, jak jsou hlavičky květů nestejné, zajímavé. :-)
OdpovědětVymazatTo ano, travni "rozsviti"
VymazatNa louce je záplava žlutých květů moc pěkná, ovšem v zahradě je to opravdu úporný plevel, má dost hluboké kořeny a málokdy se dá vydolovat přes přetržení, a pokud dojde až na přeměnu žlutého kvítí v chmýří, neštětí pro zahrádkáře je hotovo, i lehký vánek je roznese do širokého okolí.
OdpovědětVymazatVzhledem k tomu, ze jsme v detstvi meli.kraliky, bylo "mlici na zahrade"ceneno, ..i kdyz v zahone jsou pampelisky upelrnym plevelem, ale to nejak patrilo k veci
VymazatMiluju pampeliškový čaj! Za mě pampeliška rozhodně není plevel, už se to u nás krásně pampeliškově zažlutilo, potěcha pro oko :)
OdpovědětVymazatPampeliskovy caj jsem.jeste nezkousell, nekdy ho prubnu..
VymazatOd maminky dostávám každý rok pampeliškový med, jsem jím zásobována víc, než můžu vůbec spotřebovat :D.
OdpovědětVymazatTak adpon ji ppktesi, ze muze obdarovat...
Vymazat