pondělí 16. ledna 2023

Porce novorocniho borsce

Vzdy po novem roce varime pro male novorocni setkani, ktere vyslo letos az na prave uplynuly vikend, novorocni borsc...Ale borsce jsou ruzne, rusky, ukrajinsky, belorusky,polsky..My delame belorusky, s dvema druhy masa a bez zeli..Uvari se v tlakovem.hrnci pul kila hoveziho s pul kilem veproveho masa plus tri nakrajene brambory a trochu cervene repy se soli, bobkovym listem, peprem a trochou noveho koreni.Zatimcose to vari, orestuje se na panvi korenova zelenina, petrzel, mrkev celer s cibuli a na zaver se do ni prida rajsky protlak..Chvili se orestuje i ten protlak, pak se to podlije vodou a chvilku dusi...Z vody v hrnci se vynda maso, da se tam ona zelenina s protlakem , privede se to k varu a asi 20 minut vari..Mezitim se tam da vyndane maso, ktere se nakraji na kousky, a na poslednich cca 10minut vareni nakrajena klobasa.Pak dochutit (sul, ocet, cukr) a muzem podavat, hodi se k tomu i zakysana smetana.Vynikajici vec,

8 komentářů:

  1. Boršč má rád můj muž, já ho nemusím. Nosívala jsem mu ho z práce.
    Jsou různé tradice a díky nim i čas na prima setkání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolik lidi tolik chuti...Mimochodem, my varime ten bez zeli hlavne proto, ze to zeli dost lidem nesedne...

      Vymazat
  2. Mně přijdou boršče moc hutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mám úplně stejný pocit, znám je ale jen se zelím.

      Vymazat
    2. No borsc je hutny, ale pro muj jazyk chutny...Proti gustu zadnx disputat

      Vymazat
  3. Zrovna jsem si udělala boršč, ale bez masa a se zelím. Příště to zelí vynechám, ještě chvíli, a budu se vznášet :D.

    OdpovědětVymazat