středa 28. února 2024

Horymir

Zitra ma tedy svatek Horymir. ...Neznam.nikoho tohoto jmena, asi by byl povdecen rodicum, ze ma svatek jednou za ctyri roky...a neni jiste, jak by.mu rikali .Horku?..Samotny bajny Horymir se vyskytuje az v kronice Vaclava Hajka z Libocan, a proto je pravdepodobne ze si ji sam vymyslel pripadne vypravel lidovou pohadku na zpusob Sul nad zlato jako povest, neno dokonce to vyfabuloval na zaklade memecke povesti o zbojnikovi, ktery preskocil.norimberske hradby...Pokud by to byla opravdu povest, mohl by neumetelsky vladyka z dob vlady Kresomysla symbolizovat davne spory mezi zemedelci a kovkopy ...tezi a zpracovavaji rudu misto aby radne orali drevenymi pluhy! Kam to speje..tedy z nadsazkou receno predchudve ludditu..Ale historici jsou v soucasnosti k podobnym interpretacim skepticti...Podobne divci valka byla nekdy povazovana za vzdaleny ohlas boju, ktere predchezely nastoleni patriarchatu...Ale ackoli matriarchat, a to nejen odvozovsni puvodu po materske linii, sle i skutecna vlada zen je v antropologii znama, nepovazuje se za stadium ve vyvoji lidstva, ale za anomalii a vyjimku, krome toho by povest musela byt starsi...Zminenou teorii hlasal Nejedly, ale i seriosnejsi nistorici, ostatne i on byl vetsinu zivota serioznim historikem, az konec byl tristni...Ostatne nase povesti napadne pripominaji povesti jimych narodu..Tesme se z nich, ale neberme je prilis vazne..

8 komentářů:

  1. Také neznám nikoho tohoto jména.
    Ovšem znám pár lidí, kteří dnes slaví narozeniny. Ráno jsem přála dlouholetému kamarádovi k jeho dnešním "osmnáctinám".😀

    OdpovědětVymazat
  2. Opakem Horymíra je Dolymír.
    O něm ale báje mlčí.

    OdpovědětVymazat
  3. Jméno jeto zvláštní, také žádného Horymíra neznám :D Ale pověst je zajímavá!

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna jsem se o tom s klienty bavila, nikdo žádného neznáme, a kdyby ano, bylo by nám ho líto, že má svátek jednou za čtyři roky :).

    OdpovědětVymazat
  5. Narozky jednou za čtyři roky jsou pěkný opriz

    OdpovědětVymazat