čtvrtek 29. září 2022

Žižkovský vysílač

Zizkovsky vysílač je v mnohem kontroverzni stavbou...Vznikl v letech 1988 až 1992 na navrh architektu Aulickeho a Kozala... Už v sedmdesatych letech si sprava telekomunikaci uvedomivala, že bude treba rozsirit prenos signalu a provizorni reseni, jako třeba využití petřínské "eifelovky"jako televizní věže pomohou jen dočasně...A tak se pristoupilo na vystavbu nového vysílače..Sprava telekomunikaci si prala jednoduchy stožár, archtekti prosadili trisloupove reseni s mnohem vyšší kapacitou...Esteticka stranka veci je predmetem sporu..Od nazoru ze jde o typicky socialistickou stavbu, po postizeni nejnovejsich trendu...Jako lokalita byly vybrany Mahlerovy sady, tehdy zanedbane...Dnes je tam krome vysilace minigolfové hřiště, letni divadelni scena...Ale byl zničen stary zidovsky hřbitov což vyvolalo protesty pamatkaru a židovské obce..Zacatkem devadesatych let se proti vezi i demonstrovalo...Pozdeji tam byla umistena ona miminka, pak sundana k oprave, ale ukazalo se, ze je treba je vymenit..No kostky jsou vrzeny, bez stoji...Pekny vyhled je jak z rozhledny, "observatore"tak z restourace.A odtud pochazeji i fotky, které přikládám:

9 komentářů:

  1. Kus toho židovského hřbitovu tam zůstalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že ta Černého miminka na kráse věži vůbec nepřidala.
    Jak se říká: 2 právníci a 3 právní názory, u architektů je to podobné a tam ještě k tomu přistupuje vymezení, jestli stavby jsou ze socialistické éry nebo až po ní. Takže Nová scéna ND, Kotva, Thermal v Karlových Varech, ... se jak odsuzují, tak vyzdvihují jako příklady brutalistní architektury a u žižkovské věže je to podobné.
    Také proti ní byla silná opozice v tom, že rádiové vlny prý škodí zdraví obyvatel Žižkova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spoustě lidi se Nová scena libí, mne ale připadá vedle novorenesanční staré budovy jako pěst 👊 na oko

      Vymazat
  3. Myslím, že Ještěd u nás za humny je jako televizní vysílač daleko koukatelnější :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Off šem žižkovská věž se lépe slaňuje.
      A pohladíš-li nejvýše umístěné miminko po prdelce, splní se půlka tvého tajného přání.

      Vymazat
    2. Ovsem Ještědský vysílač je klasika.. nicméně, dnes by pry neprošel přes ochranu přírody

      Vymazat
  4. Pamätám si, aký zvláštny pocit som mala, keď som tú věž prvý krát videla. Na Žižkove sme bývali. Mala som to tam rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svym zpusobem to svou vyskou imponuje, vždyť špička je nejvyšší bod v Praze

      Vymazat