neděle 25. září 2022

Podzim tentokrat na Rokycansku

O vikendu při příležitosti návštěvy u rodičů na Rokycansku v Klabavě byl podzim již v plnem proudu...Listi se již vybarvuje, zaludy dozrávají a pri prilezitosti dostatku vlahy rostou houby po flouhem pustu opravdu jako z vody...Stacilo odbocit kousek z cesty a na par metrech jsme meli plnou tasku.. Přikládám ale fotky nikoli jedlych hub, ale hub které potěší oko...Ta fialová je ciruvka nebo pavucinec, ta oranžová adi safranka..Pro přesnější urceni by bylo nutno houbu vytrhnout, což se mi nechtělo... Takže dlibenych par fotek

6 komentářů:

  1. Čirůvka fialová je podle houbařů (a ba i podle tety Wiki) jedlá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovsem nejsa si jist...a pak je to ozdobna houba..

      Vymazat
  2. Podle barviček sem podzim vtrhnul s plnou parádou :).

    OdpovědětVymazat
  3. Vybarvuje se to tryskem a kalupem..

    OdpovědětVymazat
  4. Na pohled jsou velmi pěkné muchomůrky červené, zajímalo by mě, jestli zvířata mají nějakou varovnou informaci, aby je nekonzumovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zda se, ze cervena, asi ze je barva krve,pusobi na zvířata varovne... Možná i chuť by mohla odrazovat, ale ta je pry u cervene muchomurky dobra a u zelene mnohem jedovatější pry bynikajici..A barva zde ofpuzovat nemuze, jsou i bile formy teto muchomurky a zelena dama je pro zvirata barva potravy...Treba je to dano instiktivne nebo to predavaji i u zvitat rodice detem..

      Vymazat