úterý 5. dubna 2022

Muzeum loutek vPlzni

Vikendova návštěva muzea loutek vvPlzni, městě s bohatou loutkářskou tradici a rodiště Josefa Skuy, příjemné prekvapila...K dispozici jsou ruzne typy loutek od marionet (shora vodene loutky s realisticky vypracovanymi rysy, slovo marioneta oicgazi z italstiny a k nam se dostalo přes angličtinu a němčinu) pres manasky a jine typy loutek..Vsechny možné velikosti, od malych po napr. loutky lidozroutu v nadživotní velikosti ..Vystava je vevtrech patrech, bezbarierova,jezdi vytah...Expozice jsou interaktivní, je mozno si vedeni loutek a manasky vyzkouset na mnoho zpusobi a spoustet "předváděcí mechanismy" Je toho hodně...

10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Naštěstí si lze v tomto případě rici, že jsou to jen loutky

      Vymazat
  2. Hezké loutky. Na žádné takové výstavě jsem nebyla, ale na jedné byla moje babička, a přivezla mi z ní pohlednici, na které byla tedy pěkně strašidelná čertovská loutka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak loutky certi jsou zajimave a nekdy i roztomilé..

      Vymazat
  3. Tyto loutky jsou hezké svou různorodostí a pestrostí, Skupovy, soudě alespoň podle Spejbla a Hurvínka (jiné neznám), proti nim jsou dost fádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On i Skupa zacinal jako "univerzální"loutkář, pak se specializoval na Spejbla, Hurvinka a spol.

      Vymazat
  4. Kdysi jsme byli na výstavě loutek v Chrudimi, na mě působila místy dost děsivě nejen díky loutkám, ale taky díky potemnělému osvětlení, které místy evokovalo peklo :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám jen zkušenost s lidskými loutkami a to není o co stát. Tyty jsou mnohem zajímavější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pimprlove divadelko dokáží sehrat i lidé, treba jsou zdánlivě vysoce postavení..

      Vymazat