úterý 22. března 2022

Karel Sabina: Oživené hroby

Tak jako červi ozivuji hrob, tak vězňové oživují pevnost, ve ktere"sedí" - alespoň tak to pripadalo Karlu Sabinovi...Ke dvěma spoluvězňům -Honovi (Maďar) a Slavovi (Čech) přibývají dva italští karbonáři (ucastnici hnuti za sjednocení Italie)...Cech s Maďarem jsou ve vezeni jiz nekolik let, poté co general Windisgratz potlacil povstání ve Vidni a Praze a rusky car na žádost císaře zlikvidoval madarskou republiku...Trest smrti jim byl změněn na dvacet let.... Postupně k nim přibývá pouze na rok odsouzený vídeňský chemik za "protistatni"řeči v opilosti...Ten vnáší do poněkud blouznivych představ revolucionářů prvek realismu.. Sám má ovšem predstavu, že je na stopě velikeho obkevu, slucovanim vzdusneho dusiku s uhlikem a vodikem vyrábět potraviny...Jsou predkladany dost nepravděpodobné romantické zivotopisy revolucionaru z Italie, které oni bypravuji, je zde kratka milostna zapletka, kdy se Ital zamiluje do vězeňkyně z protejsiho bloku, na dalku... Než mu matka napíše dopis s prilozenou fotkou vyhlédnuté nevěsty... Vězňové doufaji, že se budou moci nastehovat do protejsiho bloku...Pak je ale ohlasena svatba císaře se Sisi (rok 1854) a je ohlasovana ocekavana amnestie...V době kdy už to vězňové povazuji za "lozene", oslavuji amnestii a domlouvsji, kde se ve městě sejdou pred odjezdem vlaku...Jsou povolani do kanceláře a dozvi se, že diky amnestii se uvolnili cely v onom lepdim bloku a budou tam přemístěni..Jak známo, Sabina byl amnestovan až roku 1857 a bidne se protloukal...nez dostal onu nabidku, ktere neodolal..Po odhalen r.1872 se mel odstehovat do Nemecka, což ucinil, ale jeho konfidentstvi nylo navzdory slibum prozrazeno...za zradce platil i mezi Nemci..Vratil se a nakonec zemrel v bide..Vlatni vezneni bylo dle popisu pomerne humanni, nicmene beznove meli štěstí, ze nebyla zvolana druha varianta...prace v retezech..

6 komentářů:

  1. Líbí se mi jeho pseudonymy Arian Želinský a Leo Blass.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyrábět potraviny ze vzduchu byl geniální nápad. Kdyby tak ještě dýcháním se člověk mohl přímo najíst, to by bylo skvělé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a od te doby už uplynulo pres sto padesat let...a furt nic..

      Vymazat
  3. Zaujal mě ten dost zvláštní děj, a koukala jsem na databázi knih, že tato knížka je opravdu hodně stará :) Ale i tak si myslím, že by se mi knížka mohla líbit, ty příběhy z vězení vypadají zajímavě!

    OdpovědětVymazat