sobota 8. ledna 2022

K+M+B

Vánoční období, jak znamo, končí obdobím Tři králů,..V bibli zmínění mudrci nebo magove se šli, vedení hvězdou poklonit narozenemu krali, a přinesli mu symbolické dary, zlato, myrhu a kadidlo.Myrha neni myrta, ale vonna pryskyrice, používaná k vykuřování, podobně jako kadidlo, jehož může být složkou.. Zpět se bydali jinudy, aby krale Heroda, jež dal vyvraždit nemluvňata, svedli ze stopy ... Hvězda betlémská byla pravděpodobně konjukce (přiblížení planet na obloze) ktera podle tehdejších představ ohlašovala prichod krale...Sice měla přesně označit dum, kde se Ježíš nachazel, ale to je samozřejmě třeba chápat symbolicky - i kdyby to byla hvězda, nelze poznat, nad kterym domem přesně stoji...Mimochodem když se pouze zaklonime a snazime se určit, která hvězda nje v zenitu, mame tendenci uheln"podcenit"asi o 15 st... Ale to jen tak na okraj...Teprve pozdější tradice hovoří o královských mudrcích, ještě pozdeji bylo ustaveno, že byli tři (Tři králové) a nakonec začla být "znama"i jejich jmena, Kaspar, Melichar a Baltazar...Pritom ovšem ono proslulé K+M+B neznačí jejich počáteční jména, ale "Kristus žehnej tomuto sídlu "... Přikládám fotky betlémů před kosteleu u Pražského Jezulátka.

8 komentářů:

  1. Kometa - též vlasatice by v dnešní době ukazovala do barber shopu.
    KMB je i zkratka pro kilometrickou banku (druh jízdního dokladu některých dopravců, např. Českých drah).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsem jak se zda, tehdejsi folravci upřednostňovali platbu v hotovosti...

      Vymazat
  2. Ano, to, že K+M+B není jmenná zkratka tří králů se skoro neví. Nakonec to ale stejně všichni berou jako připomínku klíče, mobil, brejle :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Výklad písmen jsem také neznal, ale při mém ateismu se nelze divit, když chci něco blíže zjistit k obrazům starých mistrů, musím vždy hledat náboženské souvislosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem umělecká díla inspirovaná náboženstvím mívají trvalou hodnotu, kdezto dila inspirovaná rekneme politickymi ideologiemi jsou vetsinou efemérní záležitost..

      Vymazat