pátek 13. srpna 2021

Zamky Ludvika Ii. Bavorskeho

Ludvik Ii.Bavorsky nebyl žádným významným vladarem, ale proslul jako mecenáš umeni...Vyrustal na zamku Hohenswangau u mestecka Swangau v podhůří Alp, pozdeji v blizkosti postavil zamek Neuschweistein a nechal jej uvnitr vyzdobit po vzoru Versailes...Rovnez nechal postavit zmenseninu Versailes na ostrove na jezere Chiemsee "v bavorskem mori"..Stedre podporoval umelce a znacne je preplacel, ti ho zneuzivali...Nicmene Richard Wagner mohl diky nemu realizovat sve opery ..Dostaval od krale takovy plat, ze to prekonavalo rozpocet knizete....Vystavba zamku se take prodrazila, az na trojnasobek puvodniho rozpoctu. Nakonec bylo treba krale zbavit svepravnosti s internovat,zemrel pravdepodobne pri pokusu uprchnout s internace pres prilis studene jezero, ac byl dobry plavec...Na zaverbpar fotek tech zamku a jezer v jejich okoli, ...

10 komentářů:

  1. Taky bych chtěl být štědře podporovaný umělec.

    OdpovědětVymazat
  2. Krajina s jezerem je nádherná. Neuschwanstein a Hohenschwangau znám (dokonce mám i na blogu), ale tu kopii Versailles na ostrově v jezeře Chiemsee jsem viděl jen letmo a zdálky při projíždění autobusem a také autem, ale nestavovali jsme se tam.
    Chudák král, zbavili ho svéprávnosti, měli ho za blázna, utopil se, a přitom po něm zůstalo víc než po významných vladařích.

    OdpovědětVymazat
  3. Zámek je krásný, škoda krále a jeho konce, sice po sobě zanechal kus historie, ale jen jestli mu za to ty dluhy stály ;-)

    OdpovědětVymazat