středa 16. června 2021

Hrnčířské trhy Beroun.

Beroun je mesto pojmenovane po medvedovi Ve znaku ma medveda,nemecky medved je ber...Medvedi jsou chovani v prikopu pobliz rozhledny na zdejsi Mestske hore...I tak ale Vaclav Hajek z Libocan vysvetloval nazev mesta jako obce lapků a zlodějů "berou" a z literatury 19 stoleti zname uslovi, ze napadnik dcery je "z Drážďan, ne od Berouna",,😄Ale v teto souvislosti nas zajimavjako mesto keramiky.Ta zaujima misto v mestskem muzeu, ale kazdy rok v kvetnu od r.1997 zabetou jefen vikend v kvetnu a zari cele namesti a prilehle ilice hrncirske zrhy...O vanocich jsou oak odvstejnehonporadatele ns Vyszavisti v Holesovicicj, ale to iz neni ono..Letos tedy byly az v cervnu...Navzaver par fotek

12 komentářů:

  1. Honzo, máme to z našeho okraje Prahy mnohem blíž do Berouna, než do centra metropole. Jezdíme tam už od nepaměti na pravidelné středeční a sobotní trhy, kde se opravdu dá nakoupit leccos. Jezdili jsme i na ty hrnčířské, které bývaly kouzelnou ukázkou umu hrnčířů a keramiků. Máme odtud spoustu věcí. Ale pak začala masivní propagace této akce a z poklidného náměstí se stal lunapark, kde byla hlava na hlavě a dostat se k nějakému stánku s keramikou bylo dost dobrodružné. Takže hrnčířské trhy už vynecháváme.
    Za medvědy na Městskou horu jsme jezdili s vnučkami, když byly malé, poměrně často. Vedle jejich výběhu je moc hezké hřiště pro děti, takže zatímco já vášnivě fotila médi, děda hlídal děti na hřišti. Už jsme tam pár let nebyli, ale letos to plánujeme s druhými vnoučaty.

    OdpovědětVymazat
  2. Beroun? Viz Vesničko má středisková.

    OdpovědětVymazat
  3. A já jsem myslel, že název je odvozen z rybářské latiny, že tam hodně berou ryby.
    Hrnčíři jsou myslím dost nedocenění výtvarní umělci. Nejenže vytvarují džbán, hrnek a různé užitkové předměty, ale ještě je i zdobí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už patří k věci..Užité umění asi bohužel není tak lukrativni

      Vymazat
  4. V okolí Berouna pochází mí předkové, chystám se do toho kraje už dlouho, ale zatím je vždycky něco důležitějšího. S tím medvědem se mi to nezdá, myslím, že název města byl odvozený z italské Verony...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četl jsem i tuto verzi, je zajímavý kontrast mezi skutečným původem slova a "lidovou etymologii'Kdo ví..m

      Vymazat
  5. To je zajímavé, že název města je odvozen od medvěda, to jsem vůbec netušila. Fotky jsou pěkné, hrnčířské trhy musí být fajn 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak napsáno výše, může to být i podle italské Verony..Hrnčířské trhy jsou pěkné...

      Vymazat
  6. Na trzích by se mi určitě moc líbilo, keramiku mám ráda. Díky za informaci, třeba se tam někdy podívám 😀

    OdpovědětVymazat